Vietä monipuolinen perheloma Naantalissa

Yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, Naantali, perustettiin keskiajalla. Tänä päivänä Naantali tunnetaan erityisesti kauniista merimaisemistaan, kylpylästään, Muumimaailmastaan sekä tunnelmallisesta vanhastakaupungistaan.

Tekemistä lapsille ja aikuisille

Kävelymatkan päässä Naantalin vanhastakaupungista sijaitseva Naantalin Kylpylä on suosittu majoitus- ja lomanviettopaikka. Legendaarisen kylpylän lämpimät altaat ja rentouttavat hoidot pitävät huolen siitä, että koko perhe viihtyy, ikää katsomatta. Omien mieltymysten mukaisen loman voi räätälöidä itse tai valita mieluisan vaihtoehdon kylpylän laajasta lomapakettivalikoimasta. Pakettivaihtoehtoja riittää aina hemmottelupaketeista ja kesäteatteripaketeista golflomaan ja muumilomaan saakka.

Naantalin Kylpylästä löytyy myös perheen pienimpien suosikki, Muksumaailma, jossa pomppulinnat, polkuautot ja pelit viihdyttävät leikkijöitä aamusta iltaan. Muksumaailman vieressä toimii myös ohjattu ja valvottu Muksumesta-lapsiparkki. Hiukan isommille jännitystä tarjoavat puolestaan Kylpylän pakopelihuoneet.

Makuelämyksiä ja pikkuputiikkeja

Naantali hellii hyvän ruoan ystäviä, sillä kaupungissa on useita laadukkaita ravintoloita. Naantalin Kylpylän yhteydessä toimiva ravintola Tammikellari on tunnettu maistuvista pizzoistaan, pastoistaan sekä pihveistään. Makumatkalle skandinaavisen ja eurooppalaisen ruokakulttuurin maailmaan pääsee ravintola Le Soleilissa, joka on erikoistunut tuoreista sesongin raaka-aineista valmistettuihin makuelämyksiin. Laadustaan ja autenttisuudestaan palkittu Thai Garden kokoaa lempeän tuliset Aasian maut näyttäviksi ja värikkäiksi annoksiksi.

Myös Naantalin vanhankaupungin rannassa, historiallisessa puutalomiljöössä sijaitseva Snickari on kokemisen arvoinen herkuttelukohde. Nimensä ravintola on saanut 1800-luvun lopulla rakennetusta nikkaristyylisestä kulmatuvasta, jonka mukaan naantalilaiset alkoivat pian kutsua koko rakennusta Snickarin taloksi. Ravintolan monipuolisella ruokalistalla historiallisuus ja perinteikkyys yhdistyvät herkullisella tavalla nykypäivän suosikkeihin. Yksi Naantalin suosituimmista kesäravintoloista on myös Naantalin Kaivohuone, jonka ruokalistalta löytyy salaattien, pizzojen ja burgereiden lisäksi vaihtoehtoja moneen makuun.

Naantalin idyllinen vanhakaupunki kapeine kujineen ja mukulakivikatuineen kätkee sisäänsä myös toinen toistaan viehättävämpiä pikkukauppoja ja gallerioita, joita kierrellessä vierähtää helposti tunti jos toinenkin.

Historiaa ja opastettuja kierroksia

Naantalissa vaalitaan vanhoja perinteitä, ja siksi Naantalin kirkon suunnalta voi kesäiltaisin kuulla rummutusta ja torvensoitantaa. Kyseessä on 1800-luvulta peräisin oleva perinne, jonka mukaan
hieman ennen iltakahdeksaa Trumputtaja aloittaa rummutuksen Naantalin Kaivohuoneen kulmalla. Rummutuksen yhteydessä kuullaan sanoja, jotka ovat peräisin ajalta, jolloin Naantalissa rummutettiin kuulutuksia. Rummutusten myötä kansa hiljenee perinteen mukaisesti kuuntelemaan kaupungin ylle kiiriviä trumpettisoolon eli iltavesperin sointuja, jotka soitetaan klo 20.00 Luostarikirkon tornista. Soitto kajahtaa kesällä päivittäin kolmeen eri suuntaan: presidentille, kaupungille ja merelle.

Heinäkuun loppupuolella Naantalin valtaa markkinahumu, kun Unikeonpäiviä vietetään 26.-27.7.2018. Sen lisäksi, että valtakunnan viralliseksi unikeoksi valittu henkilö heitetään perinteikkäästi mereen aamuseitsemältä, luvassa on muun muassa vieraita Muumimaailmasta, lasten pukukilpailu, huikeita ArtTeatron sirkusesityksiä ja käsityömyyjäiset. Unikeonpäiviä on vietetty Naantalissa jo 1880-luvulta saakka, joten kyseessä on kaupungille historiallisesti merkittävä koko perheen tapahtuma.

Kesällä Naantalissa järjestetään myös useita mielenkiintoisia opastettuja kierroksia. Yksi suosituimmista vierailukohteista on presidenttiemme lomanviettopaikkana tunnetun Kultarannan upea, 16-hehtaarinen puutarha. Kukkaloistossa kylpevä puutarha vesialtaineen ja huvimajoineen on nähtävyys, joka tekee vaikutuksen vaativampaankin lomailijaan. Lapset puolestaan pääsevät tänä kesänä Risto Räppääjä -elokuvien jalanjäljille, kun opastetuilla kierroksilla tutustutaan Risto Räppääjä -elokuvien kuvauspaikkoihin.

Muumeja ja meriretkiä

Yhdet Naantalin vetovoimaisimmista kohteista lienevät ikisuositut Muumimaailma ja Väskin seikkailusaari. Kesäisessä Muumimaailmassa lapset pääsevät viettämään seikkailuntäyteistä päivää Muumien kanssa ja Väskin seikkailusaarella hieman vanhempien lasten kesäpäivä kuluu saaren luonnossa seikkaillen ja erilaisista esityksistä nauttien.

Naantalin vanhankaupungin rannasta liikennöi myös aito, vanhan ajan höyrylaiva Ukkopekka(ei linkkiä), joka vie matkustajansa upeisiin saaristomaisemiin. Ukkopekka risteilee kahdesti päivässä edestakaisen Naantali–Turku-reitin ja lapsille on merimatkan ajan järjestettyä ohjelmaa.

Kesäilta teatterissa tai tähtiartistien tahdissa

Suomen suven parhaimmistoon lukeutuvat lämpimät ja valoisat kesäillat. Naantalin Kailon saarella sijaitsevassa katetussa Emma Teatterissa pureudutaan tänä kesänä deittailun maailmaan, kun lavalla nähdään Love Me Tinder -kesäteatteriesitys. Nykypäivän treffailukulttuuriin kantaa ottava Love Me Tinder on kaikenikäisille rakkaudennälkäisille sopiva komedia, joka kertoo treffeistä, rakkaudesta ja sen Ainoan Oikean etsimisestä.

Rantaviivan kuumimmat bileet löytyvät puolestaan Naantalin Kaivohuoneelta. Kaivon terassilla nautitaan viileitä drinkkejä, tanssitaan ja kuullaan ilmaiskeikkoja ja yläkerran kattokruunujen alla nähdään kovimpien suomalaisartistien keikat.

Varmista perheellesi ikimuistoinen kesä ja varaa lomasi jo tänään!